Seriösa tvättråd i kronologisk ordning

 • Sortera tvätten efter färg och temperatur. Det gäller att tänka på två saker; klädernas färg och i vilken temperatur kläderna ska tvättas i.
 • Sortera tvätten efter mörka färger, ljusa kulörta färger och vittvätt. Kläder med starka färger färgar ofta av sig de första gångerna du tvättar.
 • Sortera tvätten efter lämplig tvättemperatur, kolla tvättlappen i kläderna. Det blir sällan en katastrof om du tvättar mindre varmt än det står, medan det sällan blir bra att tvätta varmare. Kläderna kan krympa och bli förstörda.
 • Töm alla fickor och stäng dragkedjor. Vanliga saker folk tvättar är: mobiltelefoner, karamelller, pennor (som läcker), USB-minne (kan fungera även efteråt), körkort och bankomatkort.
 • Ladda med lagom mycket tvätt. Se alltid till att du får plats med en knytnäve i storlek ovanpå tvätten du lagt i. Om du laddar alltför mycket kan tvättresultatet bli dåligt.
 • Ta rätt tvättmedel och ta lagom mycket tvättmedel
 • Välj tvättmedel för kulörtvätt alternativt för vittvätt. Ta inte mer medel än vad som står på paketet för då kan det bli kvar tvättmedel i kläderna efteråt och du får gå omkring med kemikalier mot kroppen hela dagarna. Och så kan du få eksem.
 • Tvätta ofta i låga temperaturer men ibland på 90 grader. Vi tvättar i lägre temperaturer än förut, och det är bra med tanke på att det sparar energi. Men maskinen desinficerar inte på dessa temperaturer och mögel kan samlas mellan tvättmedelsfacket och trumman. Kör därför på 90 grader minst en gång i halvåret.
 • Välj tork-sätt. Välj mellan att torka tvätten i torkrum/torkskåp, i torkumlare eller att låta den hänga fritt för att torka. Att torka tvätten i torktumlare kostar energi, men i torktumlaren sugs alla lösa fibrer, som kan irritera huden, ut från plagget. Samma resultat får du om du torkar plaggen utomhus i blåsväder.
 • OBS! Tvätta alltid nya plagg. Genom att tvätta plaggen innan du använder dem första gången undviker du att din hud irriteras av t.ex. färgrester eller annat oönskat från efterbehandlingen.

Mindre seriösa tvättråd i ingen ordning

 • Blanda och chansa för en färgupplevelse! Har du otvättade färgglada kläder kan du blanda med enfärgade ljusa och få fram helt nya färgkombinationer!
 • Ett tips till dig som vill undvika att tvätta alls är att lyda denne unge mans råd: ”För att slippa tvätta brukar jag torktumla min flickväns BH så att det bara blir ett krokigt gem kvar av bygeln. Sen slänger jag in en nyinköpt röd handduk tillsammans med hennes vita underkläder. Sedan behöver jag inte tvätta något mer.”
 • Om du gillar mögel och själsligen hör hemma i tropikerna: Packa torkrummet till bristningsgränsen med ocentrifugerad tvätt och bara njut…

FLickasorterartvatt

Fläcken borta på fläcken!

Festfläckar

Blod

Det kan hända den bäste. Spola ditt plagg snarast möjligt under kallt vatten. Du kan även blöta plagget i kallt vatten blandat med lite salt. För 1 dl vatten behövs ungefär 1 msk salt.

Svett

Det är so romantic. Du sitter där, skitnervös med ditt livs kärlek framför dig. Då ser du ner på din armhåla och paniken infinner sig. En rund mörk ring av svett börjar breda ut sig. Det bästa i detta läge är om du är på en restaurang som har automatisk handtork som du kan torka dig under. Annars, försök gnugga torrt med en handduk. Sista alternativet, knip ihop armarna och släck ljuset.

Rödvin

Det räcker med en armbåge i sidan och sen är den vita soffan röd. Beströ vinfläcken med massor av salt och låt saltet suga upp vinet. Borsta bort saltet eller tvätta.

Olivolja på sidenslips

Fortsätt fläcka ner slipsen och hävda att den har Paisleymönster.

Läppstift och mascara

Pussar kan komma även på kläder, det vet vi. Gnid på lite diskmedel eller flytande tvättmedel direkt på fläcken och vänta någon minut. Tvätta sedan i tvättmaskin som vanligt.

Skokräm

Försök att inte få skokräm på något. Händer det, ta bort med T-röd.

Grisiga barnfläckar

Tuggummi

Barn älskar allt som är kletigt och att sätta sig i det. Lägg plagget i frysen och plocka därefter bort så mycket som möjligt. Tvätta som vanligt.

Bläck och spritpennor

Barn älskar att rita, helst på sådant du inte vill ska ha långa blåa streck på. Handbroderade dukar till exempel. Blöt bläckfläcken med antingen citronsyralösning eller T-röd och försök ta bort så mycket du kan. Maskintvätta därefter plagget.

Choklad

Barn älskar choklad och vill gärna gegga ner dig också. Gnugga in mjölk eller såpalösning på fläcken. Avsluta med att tvätta i maskin.

Ketchup

Barn (och vuxna) älskar korv med bröd. Ketchup är ett otyg. Använd fläckborttagningsmedel och tvätta normalt.

Midsommarfläckar

Gräs

Som en racerbil rundade du hörnet i brännboksleken…Blöt gräsfläcken med T-röd. Använd därefter en blandning av amoniak, tvål/diskmedel och vatten och gnugga in. Tvätta sedan i maskin.

Grillad flintastek med texmex-marinad

Lägg servetten i knät nästa gång eller använd haklapp. Nu får du ta av dig tröjan, byxorna, klänningen eller kjolen och direkt skölja med varmt vatten. Gnugga med diskmedel och hoppas att det går bort. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen.

Mögel

”De va la roligt när du kastade dig i vattnet med kläderna på, tyckte i alla fall du, men du kunde väl ha tagit upp dem ur påsen och tvättat dem inom några veckor i alla fall?” Lägg plagget i filmjölk i ett par dygn (gärna tillsammans med några pepparrotsbitar). Gnugga fläcken med filmjölken. Skölj i rent vatten. Upprepa behandlingen om det behövs. Tvätta som vanligt.

Stearin

”Snubbla inte in i marschallen! Pilla inte på ljuset!” Ta bort så mycket stearin du kan från plagget genom att skrapa med en sked eller liknande. Tag därefter ett bakplåtspapper eller hushållspapper och lägg på och under stearinfläcken. Använd sedan ett strykgärn för att smälta stearinet som då fastnar på papperet.

Olja från t.ex cykelkedja

Det kan hända när du ska käcka dig och olja din cykelkedja innan midsommarfirandet. Eller när du har fastnat med kjolen i din nyoljade kedja. Försök först att lösa upp så mycket av olja du kan med till exempel lacknafta. Skölj därefter av lacknaftan med vatten och tvål/diskmedel. Tvätta sedan plagget i maskin som vanligt.

Fler tvättråd hittar du här:

Tillbaka upp